Knölar på fötterna.......Hallux valgus...

Fötterna FÖRE operation...
FÖRE. Så här såg hennes fötter ut före operationen.

Foten efter operationen....
EFTER. Vänsterfoten efter operationen.


Knölar på fötterna – en plåga för kvinnor
Sylvia Resch, överläkare. Foto: Jimmy Wahlstedt Läs mer Hennes knöl växte utanför skosulan Victoria, 31, opererades – nu är hon smärtfri 2 Blogga om artikeln Länka till artikeln från ditt blogginlägg - kopiera den här adressen: För att komma med i listningen här behöver du också ha presenterat din blogg på Bloggportalen Läs mer här! Aftonbladet.se ansvarar inte för det som står i bloggarna.

Sjukgymnastens tipsar: Så kan du lindra smärtan Vi längtar efter att slänga vinterskorna och gå barfota i sandaler. Men för många är det en plåga. Knölar på fötterna är det vanligaste fotproblemet hos svenska kvinnor. En halv miljon svenskar lider av hallux valgus, snedställd stortå. Problemet uppstår när leden mellan första mellanfotsbenet och stortån vinklas inåt vilket orsakar en knöl på utsidan av tån. Det finns olika teorier om varför man drabbas. Nio av tio personer med hallux valgus är kvinnor och det är ofta ärftligt. Kvinnors skor ofta är sämre anpassade för fotens form än mäns skor vilket förvärrar besvären. Skorna är boven Sylvia Resch, överläkare på ortopedkliniken på Universitetssjukhuset i Lund, förklarar varför den här plågsamma åkomman uppstår. – När vi sätter på oss skor gör det att de små musklerna vi har i fötterna inte används på rätt sätt. Det blir en obalans i musklerna. Kvinnor använder ju ofta smalare skor än män, vilket troligtvis är en av förklaringarna till att de drabbas mycket mer. Dessutom har kvinnor också lite mjukare leder. Allra vanligast är hallux valgus hos kvinnor i 50-55-årsåldern. En av förklaringarna är att foten förändras i samband med klimakteriet. Operation är en utväg När smärtan av knölen blir för svår är operation en utväg för många. Då görs ett konstgjort benbrott på mellanfotsbenet och stortån kan rätas upp. Men alla opereras inte. – Om man inte har alltför svåra besvär går det att köpa tåspridare som gör att tån rätas ut lite. Sen hjälper det förstås att använda stora, breda skor. Enligt Resch var skomodet i slutet på 80-talet en gyllene period för de som har hallux valgus.

– Då var det nästa bara gymnastikskor som gällde. Det är klart att dagens mode med mycket högklackade skor är svårare om man har stora knölar på fötterna. Vi måste ju ha skor på oss, och skulle vi gå barfota skulle vi få andra problem i stället. Be om hjälp I sommartider när vi visar upp våra fötter blir det extra jobbigt när man har knölar som sticker ut. – Det är lätt att säga att man ska försöka strunta i att fötterna inte ser så bra ut, men det är klart att det är svårt. Rådet jag kan ge är att man inte ska dra sig för att be om hjälp


Detta finns att läsa i Aftonbladet...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback